Saturday, 17 March 2012

hajat dan harapan

assalamuallaikum =) lama x update kan? cuti sekolah la nie. even aku dah x sekolah. tapi kenduri kendara sungguh banyak gila. bertambah la kalori dalam badan aku yg duk sedia membesaq la nie. .maklum lah 3 bulan hanya goyang juboq . . fyi. or memang dah sedia inform result spm 21.3 . dengan penuh harapan dan berhajat mudah mudahan mendapat keputusan paling terbaik atas apa yg aku usaha kan selamanie. amin ya robbal'alamin. .harapan aku nak dapat result yg cemerlang. dan paling penting hajat aku.! nak buat mak ngan babah tersenyum =D. sama2 berdoa . pejam celik pejam celik kejap ja masa berlalukan. apa2 pon. kepada sahabat2 baik semoga kita semua mendapat keputusan cemerlang. x lupa jugak kepada warga 5 averrose. warga facebook batch spm 2011 n semua yg mengenali diri nie di mintak supaya berdoa untuk saya. terima kasih! jasa anda hanya ALLAH yg mmpu membalas. selamat malam . (doakan jugak esok lulueh jpj hahha). babah kata kalu dapat elok sekoq ja lembu tumbang. kalu x elok dua ekoq tumpang pasai kenduri sambut menantu. kejam kan? =l hummmmm .



kan best kalu jadi kecik sampai bila2 pon!

Wednesday, 29 February 2012

DEAR ALLAH

assalamualaikum
fuang fuang (meniup habuk kecil disekitar blog ini) hover taw. . ya ALLAH lama sangat x create post baru kan? memang x dak sapa pon baca blog nie. cuma i rasa blog nie dah mcm diari kedua. =0 bagi i la kan...migth be bila i dah tua nnti. ada cucu nnti. aiiiicewahhhh. cucu i boles la stalk blog TOK UMMI dia . teheeeee. . . sekrg petang2 musim hujan. terbantut la aktiviti riadah petang i bersama keluarga tercinta. so bored . . aehhhh. baru2 nie i pulang ke bandar bukit mahkota. . 5 hari jugak rasanya di bangi. . ini smua gara2 menemani sepupu i yg dftar masuk LIMKOKWING! ya ALLAH everthing is expensive . u know. . hostel pon condo. . kalu la aku( dah penat gedik guna I) .tendang2 semua benda gara2 meronta2 nak masuk situ alamatnya 24 jam babah aku menyangkoi batas bendang dia nak cari duit. OMG x mampu sangat taw. . 

okes! berbalik kepala title. dear ALLAH. alhamdulillah. sejak menjadi penggangur nie aku bnyak membaca buku2 yg ilmiah . babah pon ada la beli 3 4 buah buku. insyaALLAH buku last akan habis lagi seminggu. bnyak paedahnya aku dapat . kemanisan iman 2 dah mula menjalar mekar =) . .semoga ALLAH merahmati kehidupan ku dan keluarga . . amin. banyak ujian aku rasa aku hadapi kali nie. . insyaALLAH. aku tempuhi dengan sabar.




Sunday, 5 February 2012

okeyh.nice

assalamuallaikum. . aidil milad ya RASULULLAH . . 
okeyh. pagi jumaat mcm biasalah ke market jitra beli2 ikan apa semua ngan mak sebab nak kena p kat adik yang agak banggang nie sorg.==' setiap hari jumaat sabtu wajib p makan nasi ala2 picnik gitu kalu dia x balik bbm or outing. aku tension jugak la. semak pequt nak kena ulang alik p kat dia even bukan aku yg masak bukan aku yg drive bukan aku yg kalot buat semua benda =D.walau bagaimana pon aku syukur gila punya babah ngan mak yg macam nie. setiap anak2 depa . depa akan curahkan kasih syaang melimpah ruah2 kuah2 =_+. babah sangat2 la x boleh anak2 jauh sikit. aku hangout p jitra ka aloaq staq ka mana2 ka lagi x smpai rumah maw 6 7 8 9 10 kali call . soalan yang sama . makan kat mana? sembhyang dak lagi? duk buat apa?. . terima kasih taw babah. =) . . x dapat bayangkan kalu aku p plkn nnti ka p u nnti ( insyALLAH. ) mcm mana la kan? pernah dia cakap. babah nak p buat pondok tepi pagaq plkn =='  babah funny nohhhhhh. . smpai nak ajak p kedai kopi lam kg pon ajak anak2 teman ==' haru biru kelabu jugak babah sorg. okeyh2 berbalik kepada adik aku si hannan safiya nie.setiap minggu dia akan komplot ngan babah supaya dia buleh balik rumah bbm kat umah. bukan esok petang nak sekolah baru babah antaq tapi babah sanggup bangun awai2 pagi p antaq dia pagi hari sekolah. hampa ada?. hang la adik. nama sekolah asrama penuh tapi  perangai banggang kan? . mcm aku cakap jumaat kali nie pon dia balik ==' lajak cuti smpai 4 hari. so malam smlm babh mcm biasa akan keluaq bersosial bersama anak2 sehingga larut malam. fyi mujoq ada hannan hari nie. teman aku p karnival masuk U. . serius tadi rasa mcm x dak kawan gila =) semua dah pakat p hari sbtu kan? nak buat gena terpaksa ajak si banggang nie p. . . 
okeyh let enjoy gambar gedikxxsss2



org selalu cakap
'awat adik tinggi pada kak'? pffffffft


 syukur alhamdulillah. allah bagi aku x cacat walupun x sempurna =)


^_^


terima kasih syasya


4 everthing u have done 2 me


 i never say no 2 ur love .promise


jejaka berkumis =='
hannan panggil kan bangpit dia hahah

mcm rockers gila pose mcm nie 


hatudiaaaaaaaa nie la hannan 
i love u dear

Thursday, 2 February 2012

kehidupan

assalamuallaikum. . . cantik tarikh hari ni kan? 2022012. . ada apa dengan tarikh? ? ?  x dak apa pon. huhu. hari nie latihan 8 jam.penuh dengan keseksaan. disebabkan demam yang x maw kebah tapi aku tabah jugak buat lthan. dengan hidung sesema bnyak gelama. arghxxxx. x leh nak nafas degan jayanya. gagah jugak sebab aku memang gegeh!. so x dak la kecerian antara aku ngan tirah tadi. walau mcm mana pon owsheeemnya hari nie. tirah belanje titew makan taw wakkk . . swwettt kan? *lol* balik dri latihan mama mai amek tidoq dalam qeta sampai umah tidoq lagi tidoq lagi sudahnya pukoi 7 baru jaga( bendera merah ) . 2 pon bila ingat pesan syasya "ang tidoq la petang2 nnti jadi gila aeh. aku x maw la buat ang bini" - x maw sudah - ish suka bagi nasihat ala2 org tua dia nie.aeh memang dah tua pon 24 dah. kalu laki lain dah kawen ada anak nak meragaeh merangkak dah ==' ada jodoh ada la kan?.


  • PESANAN: KALU X MAW SALAH SATU BAHAGIAN BADAN ANDA YANG CANTIK 2 KEMATU JANGAN BACA . =='
 okeyh berbalik kepada kehidupan. kehidupan kita nie pasang surut ada kalanya pasang ada kala surut seperti laut ciptaan ALLAH. x semua yang terjadi seperti kita rancang seperti kita harap. mcm quote selalu sebut. kita hanya merancang tuhan yang menentukan. ya sama jugak aku. kadang kalanya apa yang aku buat x disenangi org . mungkin persepsi semua org berbeza. . mcm urat2 pada setiap thumbprint kitakan. ALLAH cipta semuanya berlainan setiap manusia. cuma jenis dia ja  dlam ketegori apa kan? ingat lagi masa nak spm dulu duk hapai .ada jenis arch. jenis tentarch. jenis loop... " had 2 ja aku ingat hahah . masyaALLAh . ALLAHhuakbar. kemampuan DIA  x da yang boleh tandingi. . mcm 2 jugak pendapatn kita. . . pendapat . pemikiran . perancangan. perbuatan  seseorg sangat la berbeza. even org cakap kalu jodoh kita telah tersurat sejak dalam rahim mummy kita. kita akan share rusuk dengan pasangan kita pon belum tentu permikiran kita sama dengan pasangan hidup kita kan " apalah haneem merapu nie " . kan? tapi betoi la. aku hanya manusia biasa petah buat silap bila2 masa. cuma masih ada dalam diri nie taw mana salah mana betol. ya kadang kala kita taw benda 2 salah tapi keadaan sekekeling migth be menyukarkan kita nak puaskan hati semua org dengan apa yang mereka nak. baru2 nie. aku ditegur . soal pakaian. ya. aku taw aku bertudung tapi x secukopnya menutup aurat. ataw bahasa kasaq dia. bertudung tapi telanjang. semalaman aku memikirkan. aku jadi x keruan. gelisah. aku taw semua 2. . =( sedih menyelubungi diri aku. .pikaiq2 balik memang kata2 beliau 2 betoi. bukan pikiaq2 memang kata2 beliau 2 betoi. tapi maaf cara beliau tegoq menguris hati gadis seperti aku  =*l . maaf aku cakap. mungkin cara pemakaian mama . personaliti babah yang ala2 rockers 2 buat aku menjadi diri aku sekrg. (aku x salahkan mama ngan babah cuma inilah kenyataan. aku jadi sperti org tuaku) ya insyaallah suatu hari nnti smpai jugak hidayah 2. i hope. so hope. .bagus beliau aku nampak dah nak menujuk kearah kebaikan.terserlah! aku doakan yang terbaik buat beliau. bagi aku. i am who i am. buat apa aku nak bersandewara alim bagaikan sedangkan aku x mmpu. . aku hnya cukopkan kewajipan aku jumpa kekasih no 1 aku 5 kali sehari 2 ja. . sedih memang sedih bila org provok kita mcm 2. tapi ini lah hakikat. inilah kehidupan .aku hanya mampu berdoa supaya kehidupanku lebih diberkati. diredhai. buat apa pon sekrg rasa mcm semuanya salah. . aku x marahkan beliau. beliau dah ku anggap seperti abg aku sendiri. . lagi sedih bila dia janji x kan tegoq apa dah. bukan mcm 2. aku x kisah nak tegoq. tapi ada caranya kan? . . . cara penyampaian yang baik akan mendapat sambutan baik!. aku x salahkan beliau! ya aku x salah kan beliau. malah aku berterima kasih. . cuma. aku harap lepas nie beliau mampu tegoq aku lagi. 2 ja *serius dah mcm ayat dalam novel* . shhhhhh* amek tisu genyeh hingueh* -nangeh pon apa guna. anem x pernah sedih lamakan? kuatkan semangat! berubah lebih baik dri duk emo -






okeyh dah habeh =) sisi luahan perasaan. bukan niat nak menjaja cuma berkongsi perasaan yang masam2 manis nie . . okeyh! chilll bebeh okeyh. oyeahhhhh. baru2 nie. mira datang amek i taw. . berkeliaran bagai kucing hilang baby. bukan kemana pong! kat dalam kg. . so ada la kenangan mira mengabadikan kasih sayangnya kepada aku dlam d90 dia.. 





You only live once, but if you do it right, once is enough
*selipa jamban aku pakai*






Life is beauty, admire it. 




Life is a struggle, accept it. 


selamat malam semua!

p/s:
Rasulullah seorang yg hebat, namun tidak merasa dirinya lebih hebat dari orng lain, tidak pernah memperkecilkan orang lain, tidak memalukan orang..



Tuesday, 31 January 2012

hidup segan mati x maw

assalamualaikum. . title telah pon mengambarkan masalah blog aku. bukan apa. si tuan tanah nie busy. actly bukan busy malas gila nak menulis. *lol*mcm org duk baca blog ang kan. whatever. bukan busy la sebenaqnya segan gila. tuan tanah hanya taw makan tidoq. makan tidoq. . sejak2 menjadi pengangur dan pertenak lemak yang berjaya nie sangat sukar untuk tuan tanah mengadaptasikan semua perkara yang terjadi didalam hidup secara sengaja atau tidak segaja.*pa yang ang duk merapu mereben*. okeyh. . berkesempatan ini jugak tuan tanah ingin menzahirkan bersyukuran kehadrat ilahi. coz of what? sebabnya aku masih dikelilingi org yang sayang  kan aku. x percaya? *sekali lagi ditekankan disini.punya pasai nak percaya x maw percaya*coz. 2011 bnyak terjadinya cerita yang kurang menarik dalam melayari bahtera alam remaja.namun 2012 membuka lembaran baru kepada anak dara seperti aku untuk bangkit dan terus maju kehadapan.insyaALLAH. nie bukti org masih syg aku( lain cerita pulak tentang parents n adik2) . layan p sat gila aku malam nie:


kakak
dia ada ketikaku susah.ketikaku senang.ketikaku memerlukan wang. ketikaku inginkan baju baru jeans baru.pants baru.shawl baru. tudung baru. etc. . =) namun yang paling penting "she always be mine even dia dah punya fiancee.


trah. atin
comelkan.? hari2 aku akan ceria gila bila mereka bersama. . gelak tawa menyelubungi setiap inci pelosok dunia kalu bergabungnya kami bertiga. even masa 2 ada syasya disisi aku tetap mengutamakan mereka berdua. see bertapa aku cinta mereka =)


qistina jehan
qiqis. . x maw cakap bnyak. i love u


kak jas
i love u mrs nopal

syauqi
walaupun aku selalu bergaduh besaq ngan dia. tapi dia selalu mengalahh ngan aku. dia selalu buat aku risau gila pasai dia sebab dia memang suka bagi aku risau. . kadang kala aku memang mcm dah meluat (tapi aku sayang ang qi)
p/s gmbaq masa buka posa kat rumah. maaf muka aku putih menipu mcm hantu cina


adzin azri
dia panggil kat mak kitew 'mama' mcm sweet ja depa dua. eeuuww gweli bulu telinga.
 .dia tahu apa aku suka apa aku x suka. that y aku senang dengan dia.
*gambaq hari raya kot nie *

 adam
p/s: sory dam. . bila buka kamera i pic nie ja ada. so buruk sikit la muka hensem ang 2
he's smart. . sngat2 pintar. . bab pelajar dia selalu bimbing aku kejalan yang benar bila aku nak terpesong kearah syaiton. thanks 4 everthing adam. bila nak spm dulu aku ingat lagi. ang bertungkus lumus ajaq aku itu ini. sampai mak aku kena belanja dia makan bila balik library. =='

farahani bt alias
walaupun terjadi persengketaan antara kami. namun aku x pernah lupa ang. . sory kalu aku ada silap ang. maybe entre nie untuk org sayang aku! tapi aku x pasti ang sayang aku dak lagi 0_o

 kak azza
lapaq bila tengok pic nie. kak azza baik. . selalu amek kisah pasai hidup anem =)

the last one but not n never list
SYASYA
  • syasya that never say nooooo 2 me. kalu boleh semua kehendak aku dia nak tunai kan. tapi aku x dak la mengada mintak mcm2 even dia selalu bagi aku mcm2
  • bagi aku dialah juara maharajalawak mega. sebab kalu sedih dia ja mmpu bagi aku back to normal =)
  • romantic <3 hoimaigod! sya sangat2 romantic. nampak ja teliga capang hidung besaq mcm 2. tapi setiap kali date ada ja kad wish dia  bagi. kau ada? ha kan. berkepok jugak la kad kat bilik aku nie ha*ingat lagi satu hari. posmen ada mai rumah. antaq surat. surat nama aku saja smpai 10 keping. mau x pelik.rupa2nya kad wish syasya antaq. ya allah sumpah=') terharu gila2. guling2 atas katil bila dah habeh baca. caiq habeh makeup==' isi perut jatung usus bagaikan (hoverrrrnyerr).etc.kesimpulannya. allah dah bagi dia untuk aku .aku untuk dia. x salah bercinta andai maruah x tergadai =) .insyaALLAH ada jodoh panjanglah hubungan ini. semoga kami berdua menjadi soleh dan solehan .insyaALLAH.


Banyak lagi nama sebenarnya nama nak cerita.. namun aku x mampu nak satu2. azlin safinar. nor zalika( ehh thanks taw bagi srvr from indon) .fatimah az zahra. fitriyah. mira lyo. merarol. dan yang lain. mcm over ggila post kali nie kan? bajet hot2 ja. suka hati! aku tuan tanah!. selamat membahagiakan diri semua =)




















Thursday, 19 January 2012

novel

assalamuallaikum gegirl semua. . boy? ( jarang beboys nak kelebek2 blog nie kan ) . o.0 . bersempena dengan title nie. banyak dah sekarng nie drama2 kat tv diadaptasikan melalui novel. mcm la nie. gemersik kalbu kan? . . aku dah baca novel 2 lama sangat dah. . novel 2 ada org hadiah time bezday aku yang bila tahun punya x taw la. i'm so sory x ingat . cita dia bnyak yang sejibik sebijik. tapi ada jugak yang x sama. contohnya. kematian wan ariffin kan. . dalam tv dia mati kena bunuh ngan peragut. dalam novel plak mati lemas . 2 la x semua cita nak kena sama kan. . mama kata larat depa nak buat bagi sama sebijik. betoi jugak noh. dalam novel 2 plak ana pakai tudung. dalm tv x pon. tapi comei gila kan ayu raudah! ayu ja. . sopan ja pakai. =) . suka. tapi x kan mampu tandingi ombak rindukan. ya allah. . sangat la bez. . . memang x rugi tengok. . 1st cita melayu kat movie kot aku tengok ngan syasya. serius. bukan belagak x mau tengok cita melayu. tapi klimaks dia x smpai mcm tengok movie2 omputih nie kan( mcm mana la filem melayu nak maju kan) bukan x tengok langsung. . tapi beli cd ja kat nat. pasaq malam ka. 5 ringgit ja. x rasa baziaq sangat. hhhuhu =='.. ya la duit x dak. kena la bagi poeh bila perabeh duit nak tengok movie.. cita omputih nie kita x taw apa akan jadi seturusnya so banyak la suspens yang ada kan? btw ombak rindu paling best kan. nak qeyau jugak la aku ngan syasya. . . (memang qeyau dah pon ).  paling best bila aku habiskan semua cita selanjutnya ombak rindu nie kan...... kesinambungan daripada ombak rindu CINTA.. TIADA AKHIRNYA. .memang best sebab aku boleh bayangkan sapa pelakon . memang hayati gilasss. . malaupun novel nie makin mereben rata ceroq,. tapi syiok la. . . mcm2 dugaan izzah. . . lepas novel 2. . novel ketiga fauziah asaari n. RINDU CINTAKU. .


Cinta Tiada Akhirnya - Fauziah Ashari



Sinopsis Belakang buku:


Rentetan Perkahwinan rahsia antara Izzah dan Hariz di Ombak Rindu dipanjangkan lagi di dalam 'Cinta....Tiada Akhirnya.


Kehidupan menjanjikan segalanya. Pahit, manis, suka dan duka. Satu perjalanan anugerah dari Maha Pencipta yang menjanjikan kematian dalam kembara kehidupan. Bagi kaki yang melangkah dan tangan yang menadah, terpulang pada insan itu sendiri mencorak hidupnya.



Inilah kisah.....CINTA .....TIADA AKHIRNYA, menyelami Izzah yang setia, hampir sempurna, menyajikan cinta pada suaminya, Hariz yang masih mencari diri dan cinta sejati.



Disulami detik cemas yang pasti mengocak minda, mendebar jiwa, CINTA....TIADA AKHIRNYA, akan menyerapi kehidupan setiap pembaca.



Penerbit: INTENS



Petikan dari novel:

"Sabarlah. Kami telah menemui mayat seseorang yang sukar dikenali identitinya. Daripada hasil siasatan kami, banyak kemungkinan mayat itu isteri Encik Hariz tetapi mungkin jugak bukan. Encik Hariz boleh mengecam mayat dan untuk memastikan lagi, pihak forensik akan mengambil ujian DNA ke atas mayat itu"

:
:

Hari berganti hari, minggu bertukar dan kini hampir dua bulan Hariz hidup tanpa Izzah. Keputusan positif DNA ke atas mayat itu masih menghilangkan segala semangatnya untuk hidup.



Komen saya:



Citer nya suspens dan banyak scene yg menarik. Kisah Izzah juga yg seperti lurus bendul masih seperti wataknya di Ombak Rindu. Pakcik Taha muncul setelah melihat gambarnya di akhbar menjadi isteri Hariz pemilih Sufiah Holdings yg megah.

Dari situ Pakcik Taha telah memerangkap Izzah. Izzah diculik. Akhirnya Izzah terkorban di sungai.



Hariz pula mengambil Salleh adik kandungnya sebagai second man di Sufiah Holdings. Mila Amiliya xwife Hariz pula cuba menggodanya walaupun dia sendiri telah bertunang.

Semasa kehilangan Izzah, Salleh telah mengambil kesempatan ke atas HAriz dengan perancangan nya tersendiri.



Sementara itu Armand (anak Hariz dan Mila) di bela oleh keluarga sebelah Mila. Elin - adik Mila yang menjaga Armand sejak kecil mula tertarik dengan HAriz walaupun cintanya bagai bertepuk sebelah tangan. Ingatan Hariz terhadap aruah Izzah masih kental. Sehinggalah adik Hariz (Irah) membawa gambar2 gadis yg mirip Izzah ke rumahnya.



Hariz menjejak gambar gadis tersebut (Suri) ke kampungnya di Kota Tinggi. Disitulah dia bagai berjumpa semula dengan Izzahnya. Pelbagai cara dilakukan. *membacanya membuatkan kita tersenyum geli hati dengan cara2 Hariz tersebut.



Akhirnya semua rahsia terbongkar, dimana Suri merupakan kembar Izzah. Walaubagaimanapun Suri telah hilang sewaktu di kolej. Kemudian dijumpai oleh pemancing dan dibawa ke klinik. Disitu Izzah telah ditukar ke Suri kerana Izzah hilang ingatan, dan kebetulan pula keluarga Suri sedang mencari Suri, percaya Izzah tersebut adalah Suri.



Hariz akhirnya menyiasat dan mendapat semula Izzahnya....


Happy Ending..


Rindu Cintaku - Fauziah Ashari





Sinopsis Belakang buku:


Izzah tercari-cari ketika dirinya hilang ingatan. Mimpi-mimpi ngeri tentang suaminya berkunjung datang dalam kotak minda menambah kekeliruan, menjadikan dia kedinginan dalam cinta Hariz yang sentiasa membara. Izzah pulih saat konflik memuncak dan dia tak berdaya untuk menggalas beban yang membelenggu hati bila cinta suami ditagih insan lain walau maruah menjadi taruhan.



Hariz yang keresahan terus dilanda tsunami permasalahan. Neraca karma beralun ganas melibas keegoaannya. Hariz hilang punca, hilang kuasa dan hilang Izzah. NAmun membuang cintanya pada isteri tercinta tidak pernah wujud dihatinya walau dalam keterpaksaan.



Andainya mampu ditebus kesilapan apakah harga yang perlu dilunaskan? Rumahtangga? cinta tak kesampaian? Kesetiaan? Maruah? Atau.... Nyawa?



Komen saya:



Sequel kesinambungan Ombak Rindu,, Cinta Tiada Akhirnya, kali ini Fauziah Ashari mengimbas kembali kisah2 Hariz dan Izzah. Rumahtangga mereka yang sentiasa tegang, Izzah yang dari Cinta Tiada Akhirnya, hilang ingatan dibawa ke dalam kemelut dunia perniagaan Sufiah Holdings.



Hariz terumbang-ambing setelah diuji dengan masalah pejabat. Dia telah tersisih oleh Sufiah Holdings hanya disebabkan orang ketiga yang berdendam dengannya.



Dalam novel ini, watak-watak dalam Ombak Rindu muncul kembali dan membawa pembaca ke dunia kejahatan dan penuh maksiat yang tidak terfikir oleh pembaca yang tenang. Pelbagai dugaan diuji atas Hariz mahupun Izzah.



Ada juga diselitkan watak ZulFaris dalan Setia Menanti dan menjadi bos kepada Izzah. Watak Kelvin dan Roland juga termasuk dalam novel kali ini, dan mewarnai cerita ini, bergaduh, pub dan arak....



Walaubagaimanapun, akhirnya mesti happy ending... Tapi kali ini dalam keadaan tenang dan tenteram... Tuan Haji Hariz...



Dekat 2-3 helai nak habis novel, rasa sedih pulak.



Bintang:

**** (syiok... 3 hari dah abis)



#COPY HAD BLOGMELAYU2. =) . tapi emmang betoi semua komen2 dia. =) syiok nak mampuih semua cita nie. smpai qeja rumah pagi2 pon malaeh gila nak buat kalut nak perabeh novel nie =) . . tapi novel nie pinjam kat pustakaan kg aku ja. . cari kat kedai x jumpa. haha. . .dah habeh cita. bye2